Какво е това флорална вода? (what is this floral water?)

Здравейте, момичета :). Както обещах с тази си статия ще ви запозная с това какво е флорална вода  и какви са нейните функции и свойства.Може би повечето от вас се чудят за какво става въпрос. Флоралната вода представлява билков извлек, който се получава при дектилацията на различни растения (Дестилацията е начин за разделяне на смес от течности на съставящите я части чрез частично изпарение и кондензация на образуваните пари. Парите се втечняват при охлаждането им. Така получената течност се нарича дестилат).И за да ме разберете най-добре ще ви дам пример с така познатата ни на всички розова вода.Но тя не е единствена по рода си, а само една от десетките, дори стотици флорални води.Всъщност флоралните води, са вторичен продукт от производството на етерични масла, като в тях остават всички водоразтворими вещества от лечебните растения.Могат да се използват в козметични продукти,ароматерапията или самостоятелно като тоник.Те подържат здравословният баланс на кожата, заради идеалното pH 5,6, действат противовъзпалително и успокояващо, благодарение на карбоксилните киселини, свиват порите и овлажняват. Може да се каже, че са близки са по действие до съответното етерично масло, но са много по-слаби и безопасните за употреба.Те се правят от куртури, които традиционно се отглеждат в България за производството на етерични масла.Такива култури са розата, лавандулата, мащерката, ментата, маточината,градинския чай,лайката.Но в Европа най-популярната вода е тази от портокалов цвят (нероли), която се използва не само за приготвяне на козметични продукти, но и за ароматизиране на сладкиши, особено във Франция и по Средиземноморието.
   Понякога в забързаното си ежедневие се стремим да улесним разкрасителните ни процедури като се обръщаме към готови продукти за лице, които осигуряват на кожата ни така наречените "три стъпки”, т.е. почистване, тонизиране и хидратиране.Но до колко са полезни или вредни тези готови продукти за нашата кожа, пълни с парабени и още много съставки благодарение на, които получаваме така желаната перфектна кожа.Но на каква цена получаваме това оставям всеки сам да прецени.
   И така ще ви запозная с част от флоралните води и техните свойства.

Вода от роза


Така наречената розова вода е може би най-популярният и често използван такъв продукт у нас. Това до голяма степен се дължи на факта, че розоварството има силни традиции в България.Получена чрез дестилация на цветовете на Rosa damascena Mill, розовата вода притежава почистващо, тонизиращо, успокояващо и овлажняващо действие.
Изключително подходяща е при мазна и проблемна кожа, тъй като регулира и балансира производството на себум и притежава силни антибактериални свойства, без да изсушава.
Розовата вода действа благотворно и върху силно чувствителна кожа, склонна към обриви, алергии и дерматити. Освен това стимулира регенерирането на тъканта, което я превръща в безценен помощник в борбата срещу бръчки.

Вода от лавандула



Получената чрез дестилация на цветове на Lavandula vera, тази флорална вода е подходяща за всеки тип кожа и има силно изразено освежаващо и успокояващо действие. 
Тъй като лавандуловата вода притежава антибактериални и противовъзпалителни свойства, тя горещо се препоръчва за лечение на акне. Освен това тя действа успокояващо при слънчеви изгаряния и ухапвания от комари и други досадни насекоми.

Вода от лайка


Водата, получена чрез дестилация на цветовете на Matricaria chamomilla, притежава почистващо и освежаващо действие. Особено подходяща е за суха и чувствителна кожа.
Лайковата вода е толкова деликатна, че без притеснение бихте могли да я ползвате дори и за почистване на кожата на вашето бебе. Подобно на лавандуловата, тя също успокоява при изгаряния и раздразнения.Вместо по-силните етерични масла, можете да добавяте към бебешката вана флорална вода от лавандула или лайка. Те лекуват подсичането под пелените и различни обриви по тялото. Освен това ароматите им действат успокояващо и ще осигурят на мъничето ви спокоен сън.
Тъй като притежава  леки изсветляващи свойства, водата от лайка е подходяща при тъмни кръгове под очите, както и за поддържане на свежестта на боядисаната в руси нюанси коса за по-дълго. За блясък и поддържане на руси коси – разресвайте ги с малко лайкова вода, тя поддържа и засилва златистите оттенъци.


Вода от маточина


Още един продукт влиза в днешния полезен списък. Това е водата, получена чрез дестилация на Melissa officinalis, или иначе казано маточина.Тя действа противовъзпалително и антибактериално, а приложена като терапия върху скалпа успешно бори и напористия и досаден пърхот. Подходяща е за всеки тип кожа, включително и чувствителна и склонна към раздразнения.

  Също така флоралните води могат да се използват като съставки на различни домашни маски за лице или за домашен дегримьор (смесeте флорална вода по избор и масло от жожоба в съотношение 4:1).Други неспоменати свойства са:
  Грижа за суха или куперозна кожа – тонизирайте лицето с вода от роза или нероли. И двете растения овлажняват кожата и имат лек съдосвиващ ефект.
  Против изпотяване – ментовата вода има охлаждащ ефект и създава неповторимо усещане за свежест през летните дни. Сложете я във флакон със спрей, за да можете да се пръскате винаги, когато ви стане прекалено горещо.

                                                                                                \ Създадено по извадки от интернет\

Коментари

Популярни публикации от този блог

REVIEW:Избелващ крем на Kokona & Mother

2 в 1 - част #1 /Damascena products/

Измиващ гел-ексфолиант на Elea