Парабените-една от опасностите на XXI век

Здравейте,момичета :).Забелязали ли сте, че върху опаковката на все повече козметични продукти се появява надписа Paraben free.
Какво значи този надпис и какво всъщност представляват парабените ще разберете в тази статия.Докато сме обикаляли  по магазините  и сме оглеждали щандовете с купища козметика едва ли сме се замисляли какво точно значи този надпис.Повечето от нас не биха го забелязали, други просто биха го подминали по простата причина, че  незнаят какво са парабените,а трети биха помислили, че това е поредната pr стратегия на компанията,за да продава продуктите си.И колкото и да ни убеждават козметичните компании с тези надписи, че това което е полезно за нас да го няма в продукта на практика се съдържа във всичко.В радличните продукти за тяло, за коса, за лице, за нокти.Като започнем от дамската и мъжка козметика и стигнем до детската.А особено е плашещо присъствието им в бебешката и детска козметика, което може да докара паника всеки загрижен родител.
Парабените най- просто казано са консерванти - естери на хидроксибензоена киселина,от където идва и наименованието им.
В тази група влизат  метилпарабен (Methylparaben E218), етилпарабен (Ethylparaben E214), пропилпарабен (Propylparaben E216) и бутилпарабен (Butylparaben). По-редки съединения на парабена са исобутилпарабен (isobutylparaben), исопропилпарабен (isopropylparaben), бензилпарабен (benzylparaben) и техните натриеви соли.Именно тези наименования можем да прочетем на опаковките.Но защо те са толкова предпочитани от производителите?Тяхната ефективност като консерванти в съчетание с ниската им цена и ниската ефективност на естествените им алтернативи (розмарина,ригана, семената от грейпфрут,мащерката,екстракта от лавандулово масло,боровинките),това че парабените са без цвят, аромат, с подходяща консистенция, като за козметичен продукт ги прави толкова превлекателни за козметичните компании.Евтин за производство, масов за употреба и с дълъг срок на годност, продукт. Защо въздействието на парабените е точно такова – те спират ензимната активност на съставките на продукта и го правят на практика вечен – не замирисва, не променя консистенцията и цвета си.Благодарение на парабените, производителите на козметика всъщност увеличават срока на годност за своите продукти.
Но защо парабените са вредни и дали това е така наистина?Повод да се повдигне въпросът за вредата от парабените са изследванията на на биоложката от Великобритания Филипа Дарбре.Тя установява,че от 20 изследвани тумора на гърдата 18 съдържат парабен в някаква форма. Тя обръща внимание и на друго – че при 60% от всички оперирани ракът е бил в горната външна четвърт на гърдата близо до подмишницата. Това е зоната, която се третира с дезодоранти и други хигиенни продукти”.Особено внимание трябва да се обърне на факта, че тези тумори са се образували именно там, където кожата се третира с много козметични продукти като дезодоранти, кремове и др.Но твърдението и е прието на недоказуемо, защото никой досега не е извадил една конкретна причина за появата на който и да е вид рак. Факторите, които предизвикват тумори могат да са разновидни, противоречащи и си и слаби поотделно, но в някаква съвкупност или комбинация да отключат образуването на ракови клетки. Но семето на съмнението е посято.В резултат на тези изследвания редица страни, като Дания, вече са предприели мерки и са въвели забрана за съдържание на парабени при определени продукти, особено предназначените за употреба от децата.Но в ЕС все още парабените са позволени в производството на козметика като консерванти. Максималната им концентрация обаче трябва да е 0,4%, когато се използват индивидуално, и 0,8% при комбинация на няколко от тях.
Но в каквато и посока да се развият споровете по този въпрос, хубаво е да обърнем внимание на този проблем и да сме нащрек каква козметика ползваме.Това и наша лична отговорност. Масово вече се предлагат и такива, на чийто етикет пише , че не съдържат парабени, но остава въпросът - какво друго вещество е заместило парабените?






Коментари

Популярни публикации от този блог

REVIEW:Избелващ крем на Kokona & Mother

2 в 1 - част #1 /Damascena products/

Измиващ гел-ексфолиант на Elea