КОД: SPF

    Младата, здрава и еластична кожа е добре овлажнена.Преждевременното остаряване на кожата се предизвиква от две основни причини:неблагоприятното въздействие на околната среда и неправилния начин на живот.Основна причина за бързото остаряване е фотостареенето предизвикано от слънчевите лъчи.Кожата страда от стресове, непълноценно хранене, алкохол и цигари,застоял начин на живот и други фактори.
  Кожата на лицето е най-незащитената част от тялото.Дамите някога носели шапки с воалетки, които я защитавали от силното въздействие на слънцето, а селските жени прикривали главите и лицата си с памучни забрадки.Тази функция в днешно време изпълняват дневните кремове със защита против слънчевите лъчи.Те се нанасят на чиста кожа.




   Колко опасно може да е слънцето? - Опасно е, когато се злоупотребява с него.Слънчевите бани спомагат за производството на витамин D в организма, който заздравява костната система.Когато през летния сезон прави слънчеви бани, през зимата по-трудно се разболяваме.Но прекомерното излагане на слънчева светлина уврежда клетките на кожата, води до появата на бръчки, преждевременно стареене и туморни кожни заболявания.
   Как да се предпазим от опасните ултравиолетови лъчи? - Като нанасяме редовно, през 2-3 часа (когато сме на вън) слънцезащитни продукти.Важно е да не се излагаме на слънце от 11 до 17 часа, тогава са най-опасните лъчи. 
    Какво означава UVA и UVB? Всички средства се различават по степента на защита от ултравиолетовите лъчи от спектър А (UVA) и спектър В (UVB).Най-сигурната защита от вредни лъчи е кремът-филтър за предпазване от изгаряне.Търсете обозначенията UVA и UVB на опаковката.Тези букви означават, че  кремът защитава и от двата типа ултравиолетови лъчи.Лъчите наречени UVB  не могат да проникнат през епидермиса и въздействат на повърхността на кожата, като предизвикват изгаряния и повишават риска от рак на кожата.Лъчите UVA действат не толкова забележимо.Те не правят изгаряния и зачервяване,но предизвикват лунички, пигментни петна и други признаци на остаряване на кожата.Прониквайки през епидермиса те разрушават колагеновите и еластиновите влакна, като способстват за натрупването на свободни радикали.
   Избор на крем за защита.Какво означава SPF? Абревиатурата SPF (Sun Protective Factor) означава "слънцезащитен фактор". Коефицентът "степен на защита" се колебае от 2 до 30 SPF. Има и средства с 50+ SPF. Колкото е по-висок SPF , толкова по-дълго може да се печете без ущърб за здравето.Ако умножите коефицента на защита по 10 (минути), ще получите препоръчителното време за излагане на слънце при използване на това средство.Ако имате светла кожа, а кремът съдържа  SPF 15, можете безопасно  да се намирате на слънце 15х10=150
минути (2,5 часа), ако нанесете този крем върху лицето си.Учените смятат, че дори наи-скъпият и качествен слънцезащитен крем не може да ви защити напълно от негативното въздействие на ултравиолетовите лъчи.И въпреки това има смисъл да използвате подходящото средство.Препаратите се избират  в зависимост от естествения тен на лицето:
   Средства със SPF от 2 до 4 са за хора с мургава по природа кожа или вече трайно са почернели от слънцето.
   Средства със SPF от 5 до 10 са за хора, които бързо почерняват, без изгаряния.Подходящи са и за хора, които се пекат на слънце вече няколко дни.
   Средства със  SPF от 11 до 50+ (висока степен на защита) са за хора с бяла, бледна и много чувствителна кожа , подходящи са и за деца.За тях трябва да се използва специален защитен крем за деца.
   Няма да успеете да "спестите" , ако купите крем с по-слаб фактор и го нанесете на няколко пласта.Няколко слоя с фактор 10 няма да направят фактор 30.Защитният състав не започва да действа веднага.За да избегнете изгаряне, нанасяйте крема 20-30 минути преди излизане навън или отиване на плаж.Ако в инструкцията е написано, че кремът е водоустойчив, това не означава, че един слой крем стига за целия плажен ден.Защитата трябва да се обновява след всеки две-три влизания във водата.Освен това, имайте предвид, че кремът се изтрива от песъчинките и кърпата и се измива още при първото влизане във водата.Учените съветват всички, дори децата да използват слънцезащитен крем ежедневно.Децата трябва да бъдат скрити от преките слънчеви лъчи постоянно- тоест трябва да стоят на сянка и да ходят с дрехи, а не разсъблечени.Дори когато небето е покрито с облаци, до повърхността на земята достигат 40% от слънчевото излъчване.Памукът и ленът защитават по-добре, отколкото коприната и изкуствените платове.Лекарите съветват: Никога не се печете на слънце по монокини.

LOVE GRAZZIA!

Коментари

Популярни публикации от този блог

REVIEW:Избелващ крем на Kokona & Mother

2 в 1 - част #1 /Damascena products/

Измиващ гел-ексфолиант на Elea